"a compliance auditor, an event planner, a full time wife of MF and a mummy to little adinda "

-mJ


Tuesday, 29 January 2013

anytime soon

Assalamualaikum..

Si penulis sedang menghitung hari untuk melahirkan
Tanda dah ada, tunggu si kecik ni ready to see the world je

Alhamdulillah, syukur Allah bagi rasa semua ni

Anyway, ye saya masih bekerja di saat saat genting ini eventhough dah tak larat nak layan office blues and paper yang berlambak, terpaksalah menjalankan tanggungjawab juga
Nasiblah kategori manusia kuat juga masa pregnant ni, tak ragam macam macam.
Sekarang ni saya dan hubby sibuk prepare barang nak pegi hospital, dok hafal ayat ayat suci quran and prepare ourselves. Pheww, hopefully hubby kuat. I know he's so damn worried about the whole process.
This is like the first time ever sape tak nervous

Over the weekend pergi jumpa gynae, and dia cakap baby dah engaged kat tempat yang sepatutnya. Baby tolong bonda ye, i'll fight for you. Hope Allah mudahkan semua. Air selusuh, susu kambing and all sort of thing dah start minum now.
Untuk yang bakal melahirkan, amalkanlah minum air saffron tu. Baca selawat, al fatihah dan niat untuk mudahkan bersalin. Lepas tu baca doa nabi Yunus, ayat seribu dinar dan banyakkan berzikir. Tawakkal pada Allah :)

Anytime soon, contraction bakal datang and bakal merasai macamana kaum kaum hawa rasa. Nikmat jadi ibu, nikmat sakit bersalin.dup..dap..dup..dap

doakan saya ye :)

Sunday, 20 January 2013

a fabulous journey!

Fabulous week, that is how i describe my week
despite that i have to deal with fever during my last month of pregnancy -__-
i love everything i felt about waiting this dearest baby of mine

baba dia sangat dan semakin loving days by days
i just love how he grew from a boy i knew to a man..
and now to a husband cum father!
thank you b for being my superhero all the time, aidhebu!
sebenarnya dah tak larat nak ke hulu ke hilir and pikir pasal kerja
i just need a lot of restttttt but ya a bit of walking,erm in other word..
shopping wouldn't cause me any harm
hehehe

cuma part kerja itu agak mendatangkan stress di kala menanti due date
i love my job, no doubt! tapi untuk waktu waktu getir ni memang tak sayang sangatlah
dengan tender, medicolegal, audit and coping up
with lots of proposal before i left for maternity leave
aduh, tapi haruslah be positive.

jasmin..breath in, breath out

our lives gonna change in weeks to come,
we gonna have a baby soon :) yea!

Alhamdulillah,life is getting better
family's getting bigger

thank you pada mama mama
ayah and baba,adik adik n family
yang selalu jadi tulang belakang kami
doa kalian sangat saya hargai

seems like its only yesterday we're married
but it was already a fantastic 9 months,
 which had been a great start for us
bahagia tak tahu nak kata,
tak ternilai dengan kata kata
cukuplah cuma kita yang rasa



pejam celik pejam celik

now another step in our journey,
a new beginning
parenthood here we come!







                                                                     

                                                                      

"LIFE IS BEAUTIFUL WHEN YOU LEARN TO APPRECIATE THOSE AROUND YOU
FAMILY IS A GIFT YOU COULD NEVER TRADE WITH ANYTHING ELSE IN THIS WORLD, BARAKALLAH"

Thursday, 10 January 2013

hai sayang bonda..

Wooo..di minggu ke 34

hari ni bonda penat sangat,
tidur pun sekarang dah tak lena.
Mandi memang tak basahla pasal ampang takda air
Dugaan waktu nak tunggu EDD ni la air nak takda pulak
Sabar, sabar


Bonda tak sabar tunggu baby keluar
Tapi bonda takut pun ada.
Nebesla, macamana rasa sakit nak give birth tu?
Baba pun nebes, bonda tau.
kalau bonda jalan laju laju dia suruh slow down
kalau bonda rasa sakit dia dah pucat muka

Baby sihat kat dalam kan?
tunggu kejap je lagi..tak lama lagi dah boleh jumpa baba and bonda
sekarang bonda dah rasa baby sempit sangat kat dalam tu
tapi baby active lagi,still pusing sana sini
kadang kadang bonda rasa kepala baby
tak tau la kepala ke siku ke lutut ke
sometimes nak tanya, are you happy in there?

excited,barang baby and bonda dah siap packing
siap sedia nak ke hospital katakan
this weekend bonda bawak baby jumpa Dr. suhaimi lagi ye
bonda ngan baba nak tengok baby macaman kat dalam tu
dah gumok tak?

nanti baby ikut muka baba ke bonda?
yang penting macam muka sapa pun
bonda ngan baba sayang juga
jadi anak baik ye anakku

semoga Allah permudahkan semua
I wish nothing,but only the best for you
Bonda dan baba sabar menanti
bismillahi tawakkaltu..

Wednesday, 2 January 2013

tak nak jahat nanti karma pusing balik ;)

kadang ada orang yang ketawanya lebih tapi cakapnya kosong
kadang ada orang yang putar belit sorok salah jerit pekik
kadang ada orang melenting sebab pedas dicili bahasa
kadang ada orang yang tokoknya banyak faktanya kurang

kita fikir kita tahu semua
kita fikir kita betul sebenarnya kita takut bayang bayang
kita terhunus tajam bahasa orang sebab kita banyak omong sebarang

sebelum berkata fikir dulu
sebelum bertindak cermin diri dulu
orang mengaum bersebab
orang menyiku berhemah
kalau tak reti jadi orang sopan
jangan dikata orang tak sopan
kalau salah mudah terasa
janganlah orang pulak yang dikata

haih,itulah perangai manusia
yang salah ditidak tidak
malu entah mana dicampak
dia kata kita jahat peduli apa
yang benar si Atas lebih tahu apa kita rasa

macam lagu kat bawah ni
si suami yang bagi
katanya,
jangan biar kata orang jatuhkan kita
biarkan..
silap kita, silap saya itu dulu
sekarang saya bukan yang dulu
cuma Allah yang tahu
bolayan buat yang terus buat buat lebih tahu
layan lagu ni moga hati jangan terus jadi batu



TERBAIK DARI LADANG
Kalau dah pipit tu mengaku pipit
Jangan mimpi terbang sebelah helang
Kalau tuan kebolehannya sikit
Jangan acah-acah kita tak pandang
Kitalah yang terbaik dari ladang
Kabare Nusantara?
Saya sambung bicara
Otak geliga macam ada lipan jaga
Cemburu masih kamu yang dengki juga kamu
Tapi yang terbaik dari ladang tentulah aku

Asap warna ungu dah lama tak kelabu
Si luncai dah lama tinggalkan dia punya labu
Aku renang ke hulu berakit ke tepian
Aku senang dulu dan kemudian
Garuda kawan harimau di hutan
Seberang tambak singa dah mengaum
Sebelum biskut saya kehabisan
Saya kata chill, relax dan assalamualaikum

Assalamualaikum semua tak jawab dosa
kembali bersendaloka dan berprosa
Ramai yang cemburu dengki ada yang meradang
Kerna dia lah yang semestinya terbaik dari ladang

Ada yang mencari ada yang bertanya
Mahu berjaya bagaimana caranya?
Ada pula ragu ada buruk sangka
Kata ku pakai pelaris dan bela saka
Aku dah lalu semua dari mula
Kadang pahit kadang manis macam gula
Jangan bebel cari guru cari buku
Dunia dah ramai yang tiga suku
Tinggi-tinggi tinggi si pohon ara
Tinggi lagi kepul asap api
Tepuk dada tanyalah selera
Kalau-kalau masih belum puas hati

Jangan main kasar ku lima terbaik
Aku cakap besar tatabahasa Malique
Tapi tak nak jahat nanti karma pusing balik
Nanti jadi macam Chin Peng kau tak boleh balik
Meja dah tebalik penuhkan lantai kosong
Sila goyang enjut dan lompat macam pocong
Laki jangan keras Chikaro pekik terlolong
Kalau yang lain keras sorry tak dapat tolong
Kalau kail tuan panjang sejangkal
Janganlah lautan dalam hendak diduga
Kalaulah tuan otaknya berakal
Hamba kan menanti kalau nak menduga

Kita tak kemana kalau mereka nak menduga
Tapi janganlah pula keldai yang ajak kuda berlumba hah
Mereka masih cemburu dan dengki dan meradang
Kerna kitalah yang sentiasa terbaik dari ladang