"a compliance auditor, an event planner, a full time wife of MF and a mummy to little adinda "

-mJ


Wednesday, 28 March 2012

it's your birthday!

to the most handsome man ever live in my heart. (My dad is handsome-r though) but ya, you're macho-er.
HAPPY 27TH BIRTHDAY!

walaupun anda sudah tua,dan dah ada 'crow feet' di mata..
saya sangat dan masih sangat menyayangi anda sepenuh hati.
Thru thick and thin,i'll be with you.
Maaf tiada sambutan atau surprises yang boleh dilakukan tahun ni,bukan sebab awak dah tua tapi sebab..sebab..awak pun tau sebab dia.
Tapi..saya doakan ini birthday terindah dalam hidup awak. InsyaAllah,ini tahun terbaik untuk awak sebab awak bakal bertukar status. Hadiah terindah untuk awak saya postpone bulan 5 ok?time tu saya bagi awak kek 3 tiers..saya nyanyi lagu happy belated birthday kat situ,ape ada hal kan
hadiah pulak,saya bagi awak berdulang dulang nanti.. awak tunggu je.saya boleh nak bagi hadiah tu sekarang tapi haish,malulah saya.

Walaupun saya tak dapat happykan awak dengan celebration,presents and lilin 27 batang itu tak bermakna saya tak sayang awak. You know that i always love you,you;re my favourite!

Semoga Allah memberkati hidup kita
Murahkan rezeki awak
Beri awak kesihatan dan lindungi awak sentiasa

In your 27th year,i hope you will be happier and succeed in your career
i hope you will be wiser,stronger and be a better person each day
keep faith in Allah s.w.t,be a good husband and be a great son to our parents
i hope you will get everything good in life cause you deserve it

  Mohd Farizal Zakaria,
                                                                                            lesung pipit,      
                                 jalok,
                               dear..

i wish nothing but the best for you
cause you are sooo precious to me..

J te'aime~

ini adalah hadiah yang tak seberapa,jika dibanding dengan Audi yg u bagi masa birthday i yang ke 27,haha!

Friday, 23 March 2012

dollar talking



huish..selamat tengahari!its friday,definitely loving it. Sekarang sedang bersibuk sibuk menyiapkan hantaran,bukan hantaran aku tapi hantaran my cousin. ok,sekarang sudah discover kebolehan baru jadi boleh buat business dah kot..kot la.
Tapi yang kelakarnya hantaran sendiri upah wedding planner buatkan,bukan apa aku rasa costnya sama sahaja tambah pulak  tangan amatur yang buat. Kerugian besar je nanti.
Ok,cerita kahwin kan financially both of the bride and groom kena ada tolak ansur. Lepas kahwin kena ada persefahaman. I dont see marriage agreement tu sesuatu yang patut dibuat sebab macam kita tak percaya each other tapi for cases where kau nampak husband to be to macam hangat hangat tahi ayam rasanya harus jugaklah. Dah banyak kejadian sahabat handai and sedare mare yang kering air mata sebab husband lari dari tanggungjawab. Mana nak sara anak,mana nak bayar bil,mana nak makan minum.

Tanggungjawab tu penting. Masa nak kahwin pun lelaki dah kena cari duit untuk kahwin,duit hantaran and duit mas kahwin tu wajib dari tangan si lelaki. Tapi si perempuan pun jika ada kehendak kehendak lain untuk majlis janganlah semua harapkan lelaki, itu sendiri punya biayalah. Macam macam kisah duit dan rumahtangga ni sebenarnya. 
Dapat laki bertanggungjawab perempuan mintak satu dunia
dapat lelaki selfish,perempuan pulak kena ikat perut dan tanggung suami.

Before marriage,dugaan financial ni ada yang teruk ada yang ok tapi bagi aku kalau senang sangat before kahwin pun tak boleh juge sebab lepas kahwin takut teruk sakit kepala. Jadi kalau nak susah biar before kahwin,lepas kahwin recover and makin lama makin kukuh financially. It should be that way not the other way round. Kalau ikutkan aku, kahwin ni biar yang penting penting je. Hantaran pun xpayah tapi ikotkan adat and family bla,bla,bla tak boleh nak lepas pandang.
Bagi bride to be aku nasihatkan jangan biar pihak lelaki pening sorang sorang,if tak boleh tolong pun bagi moral support at least. Pihak lelaki pun jangan selfish sangat because ni majlis berdua,belah lelaki or belah perempuan both is your function jadi apa apa yang boleh dishare tu silalah share. Macam photographer,kad,and other things yang dipakai kedua belah pihak should be shared la kan. Key word dia understanding, and kalau boleh draft perbelanjaan kenduri both sides. Kena ada telus dalam benda benda macam ni so boleh dapat persefahaman.
Jangan biar syaitan hasut anda bertelingkah pasal harta dunia ni, ikhlaslah untuk membahagiakan pasangan. Baik lelaki or perempuan. Biarlah kita susah sama sama,senang nanti pun sama sama

After marriage, financial will always be a crucial thing to solve. Always. Forever and always. Ok,so still the key word is understanding. Gaji sepatutnya bukan rahsia between suami isteri,barulah bini faham and taklah dia minta gucci,armani and all those 'aku kaya,aku pakai' things. For perempuan pula if gaji lebih tinggi dari suami,jangan act macam boss and try to help your hubby as well. Si suami pula jangan ambil kesempatan, nafkah itu WAJIB tak kira lah kalau bini anda CEO sekalipun. Atleast bagi walaupun sikit. Isteri pun tolong faham bukan menambah beban tapi berkongsi beban. Marriage is about sharing guys, lepas kahwin sepatutnya bahagia double,rezeki double and family both side kena double double happy
Paling penting, bagi merpati dua sejoli, lepas kahwin jangan sekat keinginan partners anda nak guna duit untuk minat mereka,keinginan mereka selagi benda tu tak kacau duit belanja bulanan anda berdua. Because you cannot expect people to change totally,asal dia jadi suami/isteri terbaek jaga hati dan jujur jadilah. Jangan sampai keinginan dan minat pun kita suruh tukar,we have to love them for who they are right? ada rezeki lebih jangan kedekut nak berkongsi dan duit gaji masing mesti ada portion untuk 'me'. Nak simpan ke,nak beli hadiah birthday ke, nak pegi spa ke,nak beli camera ke. barulah dua dua hati tersenyum senang ;)
whatever it is kena ada persefahaman,nanti kan untuk belanja anak anak kena sharing sharing juga, and jangan lupa bagi mak ayah senyum. Memang tak terbalas jasa mereka tapi atleast kurangkan beban mereka sikit pun jadilah. 

pening pikir pasal duit,takut kalau bergaduh pasal duit tapi bagi aku duit tu bukan perkara penting. Untuk kali ketiga, understanding tu paling penting. Cari yang boleh tahan kau susah,boleh seronok bila kau senang. Boleh       A to Z dengan kau lah senang cerita.

tak pernah berangan nak kahwin putera raja,
duit tu bukan segala galanya
belum tentu bahagia!:)

Tuesday, 13 March 2012

hampir ke situ

Berdiri aku di sini,or specifically duduknya aku di depan pc ini dengan penuh kesyukuran. Alhamdulillah sudah hampir ke garisan permulaan,bukan penamat tapi permulaan untuk semua yang lebih baik.

Memang mendebarkan,kadang kadang fius otak bagaikan tercabut sendiri. Bukan kerana aku hentikan tapi kerana terlalu banyak volt digunakan untuk berfikir seharian. Debar hati cuma Tuhan yang tahu, banyak perkara wajib diselesaikan dalam waktu sesingkat ini. Waktu kemuncak.

Sedang aku menaip,aku tepuk tepuk dada si jantung berdegup lebih laju dari biasa. Seronok,tak sabar tapi tipulah kalau tak serabut. Seghabut peghot aku dibuatnya dengan urusan urusan perkahwinan ni. Ketar lutut setiap kali jam berdetik 12 malam,bermula esok hari dan bermaksud kurang sehari lagi waktu untuk persiapanku.

Gembira tak payah cakap,tersipu sipu memikirkan. Dugaan di waktu waktu genting ini satu kegembiraan walaupun sukar. Walaupun sesukar mana,aku dan dia terus jadi tunjang belakang masing masing. Ujian dari Tuhan itu juga nikmat,untuk kita hayati. 
Sedar atau tidak semakin kuat rasa sayang itu kerana kesukaran ini.
MasyaAllah kadang kadang lelah,tapi kembali senyum bila tahu ada yang sentiasa di sisi.
Bila dia kata,'xpe syg..sabar',luluh jantung kerana aku tahu dia lebih kusut tapi tetap cuba menenangkan aku.


Sering aku pujuk hati, Allah itu menguji manusia kerana dia mahu kita hargai bahagia yang bakal dia beri dan sengaja dia beri ujian untuk kita supaya kita hargai hadiah terindah itu.
Jadi jangan jadikan dugaan itu sebab untuk berputus asa,titik untuk saling menyalahkan dan sebagainya. Ingatlah mencari keredhaan Allah itu perlukan pengorbanan,ini satu bentuk pengorbanan.
Sebab tu nak kahwin dugaannya kuat. Orang tua kata biar susah bila nak kahwin,lepas kahwin rezeki terbentang luas. Kalau senang dan mudah sangat nanti kita mudah lupa diri,'mudah kufur nikmat yang diberi percuma',kata Malique.

Jadi keredhaan Allah itu yang aku cari. Asalkan kehendak ayah mak diturutkan,semua senang hati. Niat tu penting. Walaupun susah,pening,serabut asalkan aku tahu kami boleh senyum nangis sama sama itu dah cukup. Aku berterima kasih sebab mr. dearest future sanggup susah senang sama sama. He never leave me alone,dari dulu sampai sekarang.
Im grateful for his love,terima kasih sebab terima dan hadap masalah dengan i and senyum happy pun dengan i. You know that you hold the key to my strength and weaknesses and i'll let you hold it forever.
Mari menghitung hari menjelang bahagia ni
Mari kuatkan hati untuk apa saja
sebab saya yakin bahagia saya dengan awak saja
sungguh,tak sabar nak jadi isteri awak farizal!

semoga Allah berkati hidup kita dan permudahkan segalanya..aaamin

Friday, 2 March 2012

nak cantik tak?

berbunga hati semakin hari,hamboi!takdalah berbunga sangat tapi boleh tahan bunganya. Mulai sekarang aku tengah giat menjaga tubuh badan. Kononnya nak naik seri whatsoeva. Kena pulak dengan mama kan,memang makan minum tidur kau kena pantau la.
Menjadi raja sehari impian semua orang,kalau yang tak pernah tanam impian tu..no comment.
Bila sebut raja sehari semua orang nak cantik,hensem,menawan berseri dan tell you what, you will be advice to be concious about your beauty and health. Spa,facial dan semua macam yang memerlukan kepuk kepuk wang di dalam poket.
Jadi sebenarnya ada banyak petua orang tua tua yang boleh kita guna untuk jadi B2B yang gorgeous insyaAllah. Ini boleh menyelamatkan belanjawan dan save it for handbags ke ape kan. Aku takla rajin sangat tapi untuk suami dan majlis sekali seumur hidup,why not?

tips tips gerek kot

1) untuk mengelakkan mata sembap dan muka nampak hagged silalah tidur selewat lewatnya jam 12 dan tidur cukup 8 jam. This is super important,you dont want to end up with being all messed up on your big day. Jadi ini alasan kau untuk say no to overnite,lepak maple tengok bola and for those who loves clubbing..anjakan paradigma lah kau sekarang. Tidur awal ni satu kesusahan untuk aku,especially bila online kan,you just ignored the time pass by. Absolutely have to do this. Tidur awal,bangun awal.
 eye mask - very soothing

If dah tersembap macam mata cik jasmin ni,cuba guna teknik ni. Letak used tea bags dalam peti semalaman dan esoknya ambil dan tepek kat mata. Boleh juga guna ice cube letak dekat kapas dan tepek dahi, eh bukan..of course mata juga. Do it everyday. Kalau malas macam aku tak jadi apelah,jadi rajin rajinkan diri

2) untuk ada rambut yang sihat. Gunalah mask rambut once a week atleast, setakat ni hair mask Sunsilk paling best. Other than that, aku ada dapat tips which aku pun baru nak try. Jom cuba guna minyak kelapa over night esoknya cuci and shampoo macam biasa. This tip is to ensure you have silkier and healthier hair. Tapi kan kalau nak save lagi,tak payah beli masker tak payah beli minyak kelapa just guna your conditioner leave it on your hair lama sikit macam hair mask,over night pun boleh.

3) kalau orang nak kahwin mesti sibuk pergi facial kan? aku pun tapi if nak cut cost facial kat rumah pun boleh kawan kawan. Tiap tiap minggu lagi. Lately ni kulit aku stress sebab banyak benda nak kena fikir kan,ke hulu ke hilir jadi aku pun rajinkanlah diri kat rumah. Nak jaga kulit scrub and use masker at least once a week. Perasan tak kalau dekat spa,facial treatment mesti ada wap kan?jadi create this at home juga. Just guna baldi,letak air panas dan wapkan muka anda. Tutup kepala dengan towel dan biar muka menghadap baldi. enjoy the hot mist,rasekan pori pori anda terbuka. Wap ni terbaik guna lepas cuci muka,masa scrub while ada sisa scrub kat muka wapkan muka anda.Lepas tu basuh macam biase then pakai mask. Barulah zat zat masuk dalm kulit.
Lepas tu jangan lupa pakai toner dan  mosturizer. Urut urut sikit muka tu dari bawah ke atas,tepuk tepuk dahi  dan pipi untuk bagi darah jalan. Jangan bagi polompang muka sendiri pula ye!
 dermalogica -range of product yang sesuai for sensitive skin
worth trying!

4) Lagi tips orang tua,kalau nak hilangkan tanda jerawat kat muka guna kulit kayu manis then letak kat part part bertanda itu.InsyaAllah hilang,tapi buat masa jerawat dah surut,inflammation dah takda kalau tak nanti luka dan melecet. Sayur sayuran lain yang boleh guna adalah seperti kubis dan kentang. Lebih nak masak sup ayam tu tempel kat muka..

5) Untuk badan pula,bestla kalau dapat diurut urut sebelum kahwin ni,betulkan urat yang tersimpul semua. Untuk kulit badan gunalah scrub and lulur every week. lepas tu try guna limau nipis dan kapur sirih sapu kat bahagia bahagian yang gelap or warna kulit tak sekata. Sangat mujarab. One more,one more..lepas mandi kan jangan lap badan dulu instead of guna body lotion guna baby oil sapu kat badan yang still basah lepas mandi.Only then lap dengan towel. Anda akan merasakan perubahannya. chewah!
sental hingga berkilat!

6) Nak naikkan seri wajah,cuba tips ini. Pagi pagi waktu nak basuh muka,baca selawat tiga kali kat air tu sebelum sapu kat muka dan kemudian niat,'serikanlah wajahku seperti wajah nabi Yusof'. Lagi satu ada orang cakap minom air kosong dengan mulut berbau tidak bergosok gigi every morning sebab enzim air liur kita banyak zatnya. Try amalkan setiap pagi.

7) Jangan makan sebarangan especially a week before wedding. Kawal apa nutrisi kita telan,jangan munch too much junk food semua. Tak membantu. Yang diet tu pun jangan terlebih diet nanti nampak letih sangat,makan tu perlu ye untuk energy.
 ye,jangan curi makan di malam persandinganmu

Tula antaranya,banyak lagi tapi aku tak sure and tak penah try. Rajin rajinlah google mesti ramai yang bagi tips tips lagi hebat. Semoga berseri hendaknya semua ye. Try jela mana tau ok kan. Kecantikkan tu kan hak milik setiap insan,Assalammualaikum ;)