"a compliance auditor, an event planner, a full time wife of MF and a mummy to little adinda "

-mJ


Monday, 27 February 2012

Miami beach,Penang

pantai boleh bawa cerita kita
ombak boleh nyanyi lagu kita
angin boleh sampai kisah kita
tapi cerita cinta kita 
cuma kita yang rasa
biar jadi rahsia kita
atas nama Lillahi Taala

credit to : em kays

Saturday, 25 February 2012

cry to heal

cry.
i don't see why people relate tears to fragile
well i see that every tears is a freedom
the way you heal, you release the pain you had hide in
most of the time it least the burden you carried
it closes the wound,it shouts out the word you could never speak out

always.
crying indicates a baby's alive
baby were force to cry if they are not
it brought thousand meaning those days
you couldn't speak,you couldn't ask
you cried baby,you cried
you're such an innocence baby that time
yes,in another word fragile

every time i cried, i sent my heart to heaven
it let me out of grudges,it save me from anger
i rarely cried when i am happy
cause happiness was easily shared
but i am easily touched when i got hurt
i am not good at expressing my hurtful heart
all i do is cry

anger.
i let it out sometimes
but tears run with it,and it simply did
i know why it happened
cause there is so much pain i hide in
that i just cant help keeping
and those tears running
indicates each heartache i live with
so many words,so many truth
so many bloody story
it is too hard to be spoken
i let it drain with the pain

strong.
crying does not make you weak
there's a reason why feelings were made
and God knows why tears were created
it make you strong,it shows you have feeling
you're going through bad times
you're hurt,you're angry
but you're still alive,you just cried yourself to sleep
and everything is better the next day you woke up


you got hurt,you cried
you repent,you cried
you love,you cried

be grateful that you have tears
it is the most powerful weapon you have
crying is not a category of weaknesses
strong people cry to ease their pain,
while weak one hurt others to be happy

be thankful that you're crying

Tuesday, 21 February 2012

Subject : Application for the position of Full- Time Wife

Dear Mr.Farizal,

Referring to the above subject, I jasmin farhana bt ahmad jamal a.nasir hereby would like to apply for the position of full time wife of yours. I am preparing myself to be a better person,and having the opportunity would be a platform for me to seek for blesses from Allah s.w.t.

2.  Currently I am looking for a job,but I prefer to be in a career which will not effect my whole life career as a wife. I am a suitable candidate for this position because:
I) I can do houseworks willingly for my love ones-cooking,washing,ironing,house cleaning.(not at professional level,guidance are needed at certain area)
II) I can be your doctor,your teacher,your nutritionist,your model and your consultant at 24hours service.
III) I will give you 100% commitment when it comes to love. I will take care of you and our family without any hesitation
IV) I will love you unconditionally,no company car or fixed allowance needed. Just nafkah as stated by syariah is more than enough.
V) I will be a go0d mother to your kids, a go0d sister to your siblings,A go0d daughter to your parents and treated them as my own family
VI) I will always be in your company until jannah

3. I really hope that I meet your company expectation as I see you will be the one who guide me and be a go0d husband and father to my babies.

Experience had taught me to be strong and highly motivated. I assure you that I will work really hard to hold the relationship till my last breath if I got the chance to be your wife. I hope my application would awaken your interest.

I can be reached in confidence at the above email and will be available effectively on 18th May 2012. Thank you for your time and consideration. I look forward to speaking with you about this position opportunity.

Thanks and regards,
Jasmin Farhaná

Monday, 20 February 2012

weekend in pekan

hoi,february kenapa kau laju sangat ni
dah end of week dah..banyaknya benda tak settle lagi
aku rasa nak lompat lompat je ni
sebelum march menjelma,mama nak ke umrah
aku buat buat muka confident je semua dah ok
sebab malas nak bagi mama susah hati



weekend lepas kami balik pekan
tok buat kenduri doa selamat
aku pun bawaklah balik bakal cucu dia sekali
biasalah balik pahang,memang makan itu perkara wajib setiap minit
sampai je makan kenduri,lepas tu tanjung lumpur pulak
kat rumah cik ara,makang lagi
malam tu ajak lesung pipit pegi bandar pekan,a&w pulok!dan lagi!
memang habis diet dia,padan muka

okla tu,dia bawak aku balik penang pun aku kena sumbat dengan makanan,adil lah!hahah

esok pagi pagi breakfast nasi minyak plus opor daging
 on the way nak balik kl nasi dagang ubai!
boleh mati sebab kenyang je camni.
perut tak sempat proses makanan

kami sempat pergi kubur jugak
bawak ijan jumpa arwah tok ara,tok abib and nyang
rasa sayu,cause i wish they are here to be at my wedding
'doakan min dari sana ye',itu bisik hati aku kat situ
haih,tiba tiba pula terbuat drama melayu dalam hati

bila bawak dia balik kampung,tengok gerak geri dia
and the way he get along with everyone
rasa terjatuh cinta untuk sekalian kalinya
syukur sebab kau selalu yang terbaik untuk aku
insyaAllah



guys who love babies are the hottest!
macamana tak jatuh cinta camni,hokhok

Tuesday, 14 February 2012

aku ada

tenang tenanglah sayang
esok pasti bahagia yang datang
saat kita menangis Tuhan lihat
jadi Dia pasti kirimkan syurgaNya

sabar sabarlah sayang
sakit itu ubat, untuk kau dekat denganNya
aku ada di sini,masih teguh
asal kau tersenyum asal kau gembira

kita susah juga kita bahagia
kita senang kita kongsi derita
kerana bahagia kita itu bukan fizikal
bukan sesuatu yang material

tenang,tenanglah sayang
aku pasti terus untuk kau
asal kau pegang tangan ini
aku janji jatuh kau aku sambut
bangun kau aku ikut

saat bahagia hampir
aku telan pahit sakit
luka sembuh lihat senyum kau
tangis kering lihat ketawa kau
Dia ada lindungi kau
percaya,aku juga ada

lihat aku masih hidup walau dipukul ribut
ye,takkan aku takut

Thursday, 9 February 2012

istighfar

bila orang buat sesuatu against kesukaan hati kau apa kau buat?
aargh,sakit hati..
kan?

but everytime you going to feel that way..now count 1,2,3 and take a deep breath
istighfar,istighfar
and magically you'll change your mind in a second
dah tak marah dah.
boleh tak macam tu?


in a way you must be thinking that ouh my,people will definitely pijak kepala kau
yela,kau biar je rasa marah kau tu mati kan?
tapi can i ask you one question,berbaloi ke kau bawak marah kau tu lama lama?

ok,aku tak tipulah kalau aku marah aku jujur sangat
dah macam tak boleh simpan,aku sembur je tak berhenti
tapi bila habis je semua yang aku nak luahkan tu,
automatic hilang semua sakit hati aku

entah,bila pikir kan aku ni tak penahlah straight forward marah orang
yang pernah pun aku terus terang ijan dengan mama jela
i can goes on and on bagitahu jujur setulus hati apa aku rasa
tapi orang lain aku malas sikit nak bazir tenaga,tak berbaloi
eh, but adalah satu hamba Allah istimewa kena kaw kaw dengan aku
bukan nak cakap padan muka dengan kau,tapi kau bertuah sangat

aku tak reti marah dan gaduh,tapi kalau kau dah mintak sangat aku bagilah

merujuk kepada status FB junior aku yang cantik manis,feeka pyka
dia tanya kita ni orang macamana?
cepat marah,cepat reda?
lambat marah,cepat reda?
cepat marah,lambat reda?

kalau dia tanya aku,memang confident aku jawab
aku cepat marah cepat reda * muka confident

bila nampak or dengar benda yang buat aku marah,i have this one kind of reflects
berdesup naik kat kepala pastu aku cakap apa pun aku tak pikir dah
kadang kadang kalau aku geram sangat aku marah sampai menggigil
tapi tu semua jadi bila di approach individu tertentu je
kalau dengan kesayangan kesayangan aku,takat marah sipu sipu je
air mata je lebih keluar

tapi seteruk mana orang buat kat aku,cakap aku
kejap je aku marah,kejap lagi hilangla
sumpah aku pening betul bila datang rasa kesian kat diorang
tapi takpela,kurang dosa aku sakit hati dengan orang kan
orang kata biar orang jahat dengan kita
kita jangan balas tapi doakan Tuhan ampunkan mereka

tak kesahlah kalau orang nak amik kesempatan sebab aku senang maafkan orang
sebab aku tak kesah sangat kau nak buat apa kat aku
aku ada Tuhan,kau ada  jugak kan?
jadi kau pikir jugaklah dulu sebelum bertindak tu

pijaklah kepala aku,kutuklah aku,
aku tak mati,hidup lagi ni
cakaplah aku lemah
memang aku menangis kalau marah
syukurlah hati aku tak keras macam besi
sebab aku guna akal yang Tuhan bagi,bukan nafsu nafsi
istighfar,istighfar

tidur tak kenyang,mandi tak lena

Assalam..
mulai entry hari ini boleh tak aku nak tukar kata ganti nama?
dulu guna saya..memang di luar aku selesa membahasakan nama berbanding guna 'aku'
tapi sejujurnya aku agak kekok bila menulis menggunakan 'saya'
ada sedikit ilham terkambus akibat perkataan 'saya' itu
maaf jika terkasar tapi bukankah kita guna 'aku' saat berdoa dengan Maha Pencipta?
jadi tempat luahan rasa ini aku fikir lebih sesuai aku gunakan 'aku'
boleh kan?aku cuba..kalau aku kekok aku tukar lagi

salam perkenalan,dengan aku yang baru

hari sibuk,tak perlu kau tanya kenapa
dari mula tahun hingga penggal februari aku lemas dengan bermacam hal
bukan lemas maksud di sini aku benci tapi lemas dengan kesibukan yang amat
sampai tidur pun mata terbuka

sekarang aku banyak hal perlu difikir memang tak ada yang remeh singgah kat otak pun
dalam tempoh 99 hari mahu bergelar isteri,kami si bakal pengantin
sibuk dengan persiapan,sibuk mencari rezeki,
kadang kadang kasihan dengan kaum adam
bila tiba ingin berumahtangga,kusut kepala dada gundah gulana

biarlah waktu ni kami sama sama korban masa dan perhatian
siapa kata tak rindu,tapi untuk bahagia yang kami cari sabar itu perlu
masing masing sibuk persiapkan diri untuk hari bahagia
aku tahu kau nak hensem hensem pun untuk aku,jadi aku paham jela
kalau aku cantik cantik sibuk pergi spa pun untuk kau jadi jangan marah naaa

kadang kadang tak terlarat menahan beban di kepala
kau kena paham,jadi pengantin perempuan tiga bulan itu umpama tiga hari
aku dah biasa dengar dari kawan kawan ayat ni
' lelaki biasanya dia pikir cari duit je,hal hal majlis ke apa dia suka buat last minute'
haih,jadi aku sabar jela sebab tu normaliti kaum mereka
jadi aku terpaksa tenang walaupun banyak lagi urusan belum selesai
sebab itu lumrah,berbeza cara si lelaki dan perempuan dari segi pengurusan

aku pun kesian tengok si lesung pipit susah payah tapi dia buat semua tu untuk kami
nak kawin kena ada tanggungjawab,itu yang penting
jadi aku tak kesah kalau dalam masa tiga bulan ni aku tak tengok movie atau bersuka suka
tapi walau camna sibuk pun dia tak pernah abaikan aku,tak nak aku rasa bosan
kadang kadang kami ni lepak kat mcd pon muka berseri seri bahagia
jadi tak jadi hal tu semua

tak lama lagi aku pun ada tanggunjawab kerja
tak tahulah berapa kali ganda pula sibuknya
maafkan aku buah hati kalau kurang perhatian aku pada kau
dan aku pun maafkan kau juga sebab..
kadang kadang aku merajuk dengan kau  cuma aku diam diam
hahahaha


aku tabik spring kat kau
sebab bila kau kerja jauh dan susah jumpa aku kau habiskan masa di telefon dengan aku
pagi pagi kau pergi kerja bergayut sepanjang jalan,balik kerja sambung lagi
aku je sometimes tengah mamai bangun tidur jawab call,maaf ye
kalau dulu hari hari kau datang rumah aku,sekarang hari hari kau nak aku dengar suara kau
kau tak payah tanyalah kenapa aku makin sayang kau

sabar ye sayang tak lama je lagi
aku suruh sabar ni sebab aku cakap kat diri sendiri juga

kan best kalau macam belajar dulu
aku dengan kau tak payah pikir banyak menda
relax je,ni sekarang kalau tak sembang hal serius tak sah
masing masing ada commitment,kena pening pening
tapi aku seronok jugak bila pikir
sebab nampak tak kita dewasa sama sama?
kita men'tua' sama sama..

lepas ni kalau aku kerja kita ubah jadual telefon kita ye?
bbm 24 jam tu dah kewajipan kita
jadi aku tak nak kau rasa aku jauh dari kau
and aku pun tak nak rasa kau jauh

jangan ditelan sibuk ye syg
pejam celik aku dah jadi isteri kau
tunggu je
ye,sekali lagi aku cakap kat diri aku ni sebenarnya
sebab aku yang kurang sabar sikit ;p

entah aku tak tahu aku ke orang yang excited lebih
aku sabar je tapi..
dah kalau kitorang dapat stroller dengan bengkung bersalin
apa cerita?

Wednesday, 8 February 2012

februari datang lagi,tapi dengan indah =)

its been looooooong time ago since the last time i've updated my blog
kerana begitulah busynya diri ini dengan garage sale partynya,kawinnye and just came back from bandung

sorry blog,i didn't feed you well

jadi bermulanya february,start off good
Alhamdulillah percubaan pertama kami organize garage sale party berjaya juga
at least semua participant pulang dengan uwang di poket.
Yang untung kaw kaw untung,yang kureng sale dia still dapat pulangan juga
lepas ni will make it as yearly event..insyaAllah

hidup sangat memberansangkan,i wish i could handle it well
hujung bulan mama pergi umrah so muka inilah yang kena urus rumah.
and urusan urusan perkahwinan sedang giat dijalankan
next week,saya sudah mula bekerjaya
hopefully everything goes well and saya dapat overcome 'takut' saya tu
demi mencari sesuap nasi..hehe

bila hidup hectic macam ni saya bersyukur ada mama,tunang and family yang support saya
nak siapkan menda menda kawin ni asyik gaduh je dengan mama
 tapi memang macam tu nak perfect kena lah tahan sikit kan,love you mama..huhu
untuk si tunang tersayang,tahniah sebab anda kuat dan sabar. thank you for being there for me
i doakan u sabar and dimurahkan rezeki ye..never give up dear!rezeki ada di mana mana
you and mama mentor i.. anda berdua orang yang gigih,kuat dan sabar!

love you angels!

hope semuanya ok untuk saya,nervous untuk bulan bulan berikutnya
may Allah bless us all!
syurga saya di tapak kaki mama dan nanti suami..jadi doakan saya ye love ones!