"a compliance auditor, an event planner, a full time wife of MF and a mummy to little adinda "

-mJ


Friday, 16 December 2011

childhood

people said childhood is like being drunk,you cant remember a thing but sometimes you remember some of things happened that time kan?
I did remember some silly things i did back then, and some of the things people said to me. 
Sangat menyeronokkan bila ingat. 
Those were the days you dont have any misery,its just you and your world.
Well for me there are some bad occurrence, which i still have close to my mind. Sangat ingat dan sangat memberi semangat untuk saya move on happily actually.
 I want a better future,and i would die to give my babies and family the word 'happiness'.
Siapa kata saya tak happy masa kecil, budak budak mestilah tak ada masalah..tak ada perkara dia perlu pikirkan but sometimes there are children out there who cried behind those sweet smile. 
Believe me, i knew how it feels like.

but to me,those years are still the best I had,once in your lifetime and worth sharing :)

1# dulu masa kecik saya sangat suka barbie doll. Budak perempuan chek oi. I have lots of it. tapi kadang kadang sebab terlalu sayang jadi saya suka jd hairdresser diorang. I did cut off my barbie hair back then, layerkan lah,fringe lah. Of course after that they look pretty....stupid!rupenya talented saya ni.I kept the collection till I was fourteen and let it go to my cousins.

2# hobby saya main jigsaw puzzle. Everywhere i went mesti bawa jigsaw puzzle, mama pergi saloon ke ape ke. I played jigsaw puzzle to killed time and tak pernah boring eventhough dah banyak kali ulang puzzle yang sama. Maybe i was looking for my missing piece kot..hahaha.

3# Saya kuat nangis,orang tua kata sawan tangis. Tak sangka saya ni sawan!jadi lesung pipit jangan pelik dengan kebolehan i menangis tu. Pernah kena lumur dengan bawang merah,tok kata tu petua untuk berhentikan. Sebab saya nangis susah berhenti, that's why sekarang if saya marah orang pun saya yang nangis.   
Saya pun ingat saya pernah pakai benang hitam kat tangan masa umur 2,3 tahun. Itu pun untuk sawan tangis juga kot. Jadi now i know where did my eye bags came from!

4# Masa kecik dulu orang yang saya paling rapat is Aki. Memang tidur dengan tok and aki hari hari. Dia yang rajin melayan saya. Saya still ingat everytime tidur siang saya suka gentel bulu dada aki!hahaha..ok,ini embarassing tapi masa tu saya kecik lagi la. Dia lelaki yang saya paling rapat.That's why saya sangat sedih time aki meninggal, dahla dia tak nak cakap dengan saya masa saya nak balik kl. Bukak mata pun tak nak. petanda esoknya dia pergi :(

5# Dulu saya ada 'bantal bulu'! kalau takda saya tak boleh tidur. Bantal tu bukan hairy or fury macam bantal bantal sekarang ni. Bantal tu jadi berbulu selepas basuh..hahaha..tapi itula bantal kesayangan saya. Bantal tu tok buat sendiri so dalam dia kekabu,sangatla sejuk! tapi bantal saya tu tak busuk ok,sebab tok selalu basuh. Makin basuh makin berbulu,makin saya suka!

6#  Masa mama and baba still dekat kuantan, kami tinggal dekat Taman Rasa Sayang. kat mana tu,saya pun dah tak ingat. Tapi saya still ingat adegan setiap pagi yang dilakonkan oleh saya. Everytime mama dengan baba pergi kerja, saya kejar kereta sambil menangis dan pegang bantal bulu!hahaha.. ok, comel la kalau time tu sebab baru 3 tahun tapi kalau sekarang macam ni tak tahulah.

7# Masa kecik kecik korang suka tengok cerita apa? of course cartoon kan tapi saya ingat saya sangat addicted dengan dua cerita. Everytime mama nak masak mesti dia pasang suruh saya tengok. 




Full house and nasib si labu labi. Berapa ratus kali saya tengok pun tak ingatlah. Dengan chocolate milk dalam botol and terlentang depan tv. Kalau tak pasang cerita ni saya mesti sebok tolong mama kat dapur. Kalau masak sayur semua sayur mama potong tu saya makan mentah mentah - vegetarian sangat

8# Apa lagi yang saya ingat,ouh ye..masuk tadika. Saya berlagak gila, tak nak orang teman siap halau balik. Bukan orang hantar saya kat pintu saya hantar orang kat pintu pagar. Tapi padan muka saya, firstly saya masuk tadika cina saya kena buli ok. Budak cina tu dengki dengan saya, saya bawak buku cerita pinocchio je pun itu pun nak jealous. Saya konon konon seronokla nak kawan kan, dia ambik buku saya dan koyak koyak buku tu. Ok, fine saya pun tengok je. Balik tu terus tunjuk buku tu kat semua orang and  dengan gentlenya cakap nak tukar sekolah. Gila matang kan tak nangis merengek. Budget matang je sebenarnya.

9# Saya ni tak nakal tapi kadang kadang suka buat cerita kartun. Bila duduk dengan tok dan aki ramai kawan, so saya suka la nak pusing pusing taman sepakat tu. Dah banyak kali la saya buat fairy tale kat luar rumah. Saya pun tak ingat dah sapa kawan kawan saya, tapi saya tau saya tukang create cerita. Nanti pasir rumah sebelah yang orang nak tambak simen tu jadi istana dan sebagainya. Pokok kurma depan rumah tok jadi beanstalk. Tu la, saya ni terpengaruh sangat dengan fairytale. Pastu kadang kadang orang yang tak bersalah jadi mangsa. Acu yang tengah tidur tiba tiba jadi snow white, bayangkan saya suap buah epal potong kat mulut dia konon konon dia mati makan epal beracun. So just imagine la apa jadi lepas tu.

10#  Saya suka nyanyi lagu 'bangau oh bangau'. Treadmark jugakla tu. Sampai one time tu, lagu tu telah diketengahkan.hahaha..Ingat tak Aishah penyanyi lagu 'janji manismu' tu? Dia pernah close dengan my mum,so selalu datang kuantan hangout dengan kami. Dia rajin melayan saya, so everytime suruh nyanyi tu lah lagu yang saya nyanyi sampai dia pun mengeluarkanlah single 'bangau oh bangau' untuk mimin nya. 

Sumpah kelakar nak upload video ni from youtube ..awal 90an punya video paham pahamla!haha



11# cerita yang ni pulak sumpah saya pun pelik saya boleh ingat. At first i thought it was only a dream tapi takkanla mimpi saya ingat sampai dah tua bangka ni. Saya pernak nampak kejadian mistik which is tak pelik untuk budak 4,5 tahun nampak. Saya rajin jugak teman baba pergi kedai malam malam, dia tak suruh teman tapi saya memang rajin so if pukul 11 malam saya tak tidur lagi saya mesti ikut baba. Satu hari tu balik dari kedai saya nampak barang barang bergerak sendiri masuk rumah jiran tok. Bila pikir macam tak logik je, tapi takkanla saya boleh ingat sampai sekarang?

12# masa sekolah rendah, darjah 1 sampai 3 saya sekolah di kuantan. Startla saya active nyanyi nyanyi,perform, orchestra and so on. First performance kat sekolah kena nari lagu 'raindrops'-beetles, kena bawak payung segala bagai tapi ceritanya semua orang kena pair. Saya reject pair saya sebab dia tak gentleman (darjah satu pun kena gentleman)..hahaha.. dia suka buli orang so saya mintak mrs.John Bellon tukar alasannya dia asyik bergaduh dengan budak lain yang buat performance so  i got to pick my partner. Siapa partner saya eik,sumpah bukan taknak cerita tapi saya dah tak ingat sebab musabab saya pilih budak tu.

13# Ok,dulu kecik kecik saya memang suke overnite. Tak main la dah besar baru nak overnite, saya overnite dua orang je dengan adik saya si emmir. Kadang kadang pukul 7 pagi baru tidur, aktiviti tak yah tanya la apa. Entah apa apa.  Pakai double decker bed so kadang kadang katil jadi aeroplane dan sebagainya. Saya redha je si sakai ni nak buat apa, tangan saya pun pernah jadi papan dart!T-T  Kalau kita orang pergi holiday, pukul 2-3 pagi  still merayap kat pool,jalan jalan kat hotel tu. Nak diikutkan banyakla kenangan saya dengan si emmir ni.Tu lah, kadang ghindu ke awok ngan adik adik. Koya koya awok orang pon sangat ghindu tau dok. Pengakuan ikhlas dari kak yong ni,sob sob.


yang pakai topi tu 'abang' bukan 'kakak'

itulah antara tebiat and things i did as a little girl. Banyak lagi silliy things yang saya ingat but tak larat nak tulis dah. These were some awesome memories. I missed kuantan very much actually! and since saya dah nak menamatkan zaman bujang ni, saya selalu ingat zaman kanak kanak and how i reached where i am right now.

From a little girl to a lady and soon someone's wife and later a mother. 
My God,time flies!

No comments:

Post a Comment