"a compliance auditor, an event planner, a full time wife of MF and a mummy to little adinda "

-mJ


Wednesday, 14 December 2011

cerita klasifikasi (U)

sesuai,padan,menepati citarasa
semuanya faktor waktu,dan masa yang sesuai
faktor jodoh dengan lebih tepat

kita sebenarnya tak ada hak untuk cakap seseorang tu tak baik untuk pasangannya
dan kita juga tak ada hak untuk menilai seseorang itu hanya sebab sifatnya
lumrah dunia,manusia itu berbeza dari segi zahir malah perwatakan

yang jelas salah - membunuh,memfitnah,mencuri,menipu,mengumpat,menghina,takbur,
dengki
kita sudah tahu
itu memang layaklah jika kita marah,layaklah kita kata orang itu tidak baik perilakunya
jadi untuk kita rasa kurang senang dengan orang yang merosak hubungan orang,mempermainkan hati orang,menipu,mencuri,menabur fitnah pada orang adalah sesuatu yang lumrah
budak darjah 1 pun tahu tak elok,tak cerdik


kita diajar untuk membuang sifat sifat di atas kerana itu SALAH,itu JAHAT..jika disengajakan
dan yang jelas salah ini pon masih boleh diubah,boleh dimaafkan

tapi untuk jadi judgemental pada seseorang 
hanya kerana dia panas baran, dia kasar, dia bodoh, dia terlalu bijak,dia pendesak,dia terlalu manja, dia pemalas, dia pengotor, dia kuat cemburu,dia mengongkong, dia terlalu naif ,
'eh,dia kurang sabar la'
'eh, dia tak romantik la'
'eh, dia kuat bercakap la'
'eh,dia tak pandai bergaya la'
and the list goes on....

saya rasa tak patut lansung

sifat sifat ni selagi boleh diterima tak mendatangkan dosa pun
jadi kita tak perlu klasifikasikan orang di mata manusia
yang membezakan cuma penerimaan orang terhadap sifat sifat ni

ada perempuan yang ditinggalkan boyfriend hanya sebab dia terlalu 'ambil tahu'
si lelaki kononnya jadikan itu alasan untuk merasa terkonkong walhal dia sendiri ambil tahu setiap gerak geri perempuan itu. Bagi dia, sifat itu tak boleh diterima dan jadikan point untuk curang
Si kawan kawan menilai perempuan itu 
letakkan satu klasifikasi yang perempuan yang terlalu ambil tahu - merimaskan,tidak percaya,tak matang and so on..

di sisi lainnya.. mereka lupa mereka juga mungkin diklasifikasikan oleh perempuan jika mereka terus jadi judgemental. 
Padahal sifat perempuan itu sebenarnya cuma didorong naluri keibuan yang kuat
mungkin dengan discussion and tolak ansur bukanlah satu isu besar. 
Lelaki hanya mahu ambil jalan pintas - ye,saya juga sedang melakukan kesilapan : KLASIFIKASI.
 bukan semua harus diletak dalam satu kumpulan dan dikelaskan macam ni.
Lelaki tadi mungkin dah letakkan satu standard, dia tak boleh go dengan perempuan macam ni.
Dia dah biarkan kawan kawan dia standardkan perempuan tak boleh macam ini,kalau macam ini tak bagus. Padahal sifat tadi bukan kategori 'jahat' pun,tak jadi salah kalau kena gaya

Sekali lagi mereka lupa, penerimaan berbeza beza. Pada dia mungkin sifat perempuan itu merimaskan tapi percayalah pada satu sudut mata yang lain ada yang melihat sifat perempuan itu sebagai satu kelebihan. Jangan pernah lupa, Allah jadikan setiap manusia berpasangan dan untuk setiapnya ada tolak ansur. 

Banyaknya hubungan yang hanyut sebab hilang tolak ansur. Saling mencari kesempurnaan padahal kesempurnaan itu memang tak pernah wujud tapi setiap orang itu saling menyempurnakan.

Jangan klasifikasikan orang..itu penting. Apa yang kita rasa tak cool mungkin kena di mata orang 
cuma disebabkan ego ada yang terlalu ikutkan standard diletakkan kawan kawan dan akhirnya... hanyut.

Yang perempuan pula, jaranglah termakan cakap kawan kawan.Biasanya mudah hanyut sebab terlalu hidup dengan dunia sendiri. Standard kadang kadang tak logik,tak wujud.
Mana tak nya, ada yang mengharap lelaki macam Seth Tan dalam hidup,kalau tak ada tak nak kawin.
Ada yang bergaduh dengan husband sebab terbawak bawak cerita tv,film,novel..
 excuse me, pernah dengar tak ayat ni?

 'every love story have its own scriptwriter,while your story is written by God'

jadi, realiti tu tak mungkin sama dengan fiction.
Dalam cerita watak tu rekaan manusia, realiti kita ni pula dipengaruhi macam macam termasuk cerita dongeng  jadi there are no such thing as prince charming or beautiful perfect husband. 
Kalau ada Alhamdulillah, tapi janganlah kalau ada kurang kat mana mana kita buang pula. 
Sampai bila nak cari sempurna agaknya?

berhentilah jadi judgemental untuk sifat sifat semulajadi ni
belajar menerima kekurangan orang atau mungkin jika tak boleh terima 
lepaskan untuk orang yang lebih layak. 
Dari kita terus cari kesempurnaan,lebih baik kita perbaiki diri
sebab yang merimaskan di mata kita mungkin indah di mata yang lain

jadilah yang terbaik dan hargai apa yang kita ada
jangan yang dikejar tak dapat dikendong berciciran
untuk yang sering diklasifikasi, di- judge bertubi tubi
jangan risau ada yang boleh terima dirimu seadanya
ada yang bakal lihat kekuranganmu itu sempurna
insyaAllah ;)


untuk my husband to be,
dont worry saya terima baik buruk awak
tak perlu jadi macam Seth Tan or Edward Cullen
jadi Farizal Zakaria je dah cukup
dan saya harap awak terima saya seadanya
'i've found the missing piece of my jigsaw puzzle and it fits me perfectly'
thank you love :)





No comments:

Post a Comment