"a compliance auditor, an event planner, a full time wife of MF and a mummy to little adinda "

-mJ


Saturday, 5 November 2011

10 Zulhijjah datang lagi

Aidiladha menjelma lagi..seperti biasa raya haji memang di KL saja. Persiapan pon ala kadar, kat kl manalah meriah sangat. Saya tak pernah pergi tengok lembu tumbang, mahupun tahu daging yang saya makan di pagi aidiladha itu daging korban atau TESCO. Ye,bukan tak ambil tahu tapi di KL memang jarang orang sedekah daging kat kawasan perumahan macam di kampung.
 Ok,nampak sangat ayat awal pun dah menunjukkan sangat sedih dan pilu beraya kat KL kan. Agakla bosan tapi raya haji memang cuti sekejap so sudah biasa begini.

Alhamdulillah berkesempatan kita bertemu 10 Zulhijjah lagi,moga moga satu hari kita jadi tetamu Allah pada tarikh ini.Tak tahulah, Aidiladha mungkin tak seindah hari raya puasa, no new clothes,no new curtain to match with your cushions, no bunga api and duit raya and so on tapi Aidiladha ni lagi sayu je hati bila dengar takbir sebab takda macam riuh rendah, lip lap lampu tapi just you, and how you interpret what Aidiladha is.

Korban..
 hopefully kita semua dapat hayati korban tu apa. Pengorbanan tu perlukan keikhlasan bukan diungkit ungkit dan diminta balasan. Sewajarnya, biarlah kita saja tahu apa yang telah kita korbankan dan biar Allah saja yang memberi ganjaran kan?
Berkorbanlah untuk melihat senyuman
Berkorbanlah untuk melihat kesenangan orang lain
Berkorbanlah untuk membahagiakan
Jangan kita rasa terbeban,kerana Tuhan itu Maha Adil

Berkorbanlah dendam amarah untuk melihat orang lain tenang
Berkorbanlah penat lelah untuk melihat orang lain senang
Berkorbanlah perasaan untuk melihat kebahagiaan orang yang disayang

nampak susah tapi mungkin mudah
 kalau kita yakin ganjaranNya menanti
InsyaAllah

Diharapkan keberkatan milik kita       Bersihkanlah hati,tenangkanlah diri        Hayatilah erti pengorbanan kerana setitis air mata yang jatuh untuk itu besar pahalanya
 SALAM AIDILADHA

No comments:

Post a Comment