"a compliance auditor, an event planner, a full time wife of MF and a mummy to little adinda "

-mJ


Thursday, 18 August 2011

tersirat

fakta tentang penulis blog ini mungkin ada segelintir yang tahu.nama penuh,jantina,tarikh lahir,bla,bla,bla,bla
yang tersirat?mungkin yang paling dekat pun tak tahu. Maklumlah,orang lahir bulan November ni 'chameleon',flexible ikut keadaan. Jadi susah orang nak baca perasaan sebenar.Saya sentiasa jadi diri saya tapi mudah flexible dengan keadaan sekeliling.Mudah berkawan dan mudah juga maafkan lawan

entry paling 'self centered',bercerita tentang diri sendiri yang mungkin buat orang rasa mual.
tak apa,cuma marilah kenali siapa saya supaya anda tak cuma lihat saya dari tulisan di layar ini.

Saya secara tersiratnya ialah manusia paling sukar difahami.Kadang kadang saya sendiri salah faham dengan  diri sendiri. Contohnya saya marah seseorang tu yang kesalahannya dia sendiri tak sesali tapi dalam masa yang sama saya kesiankan dia. Lumrahnya,kalau kita marah benci kita dendam. Dendam mungkin tidak,tapi sakit hati. Yang saya kurang faham, ada rasa belas kasihan yang buat saya simpati tentang nasib orang yang saya benci itu dan susah payah fikir apa perasaan dia sedangkan orang itu terus terus menghina,mengkeji kita. 
Sukar untuk dimengerti,bukan malaikat tapi kekurangan yang selalu buat saya sakit sendiri.


saya pendiam dan berat mulut bila berdepan kenalan baru. Saya lebih meriah menaip dari bercakap, tapi bila anda kenal saya dan rapat,anda mungkin bakal suruh saya berhenti bercakap. Dari kecil lagi, memang kuat bercakap sampai satu taman nenek saya tahu bila saya pulang ke kampung. Dari pagi sampai ke malam ada saja cerita nak dikesahkan. Mama pun kadang kadang tak larat nak layan,sabar je la ma. Cakap telefon?saya tak pernah cakap sekejap dengan orang yang saya suka borak. Nasiblah orang yang kahwin dengan saya tu. Dia pun kuat bercerita, sebab tu kami tak pernah tak bersembang.
Anak esok ganti kak Ogy kot takpun jadi dj radio,haih.



saya  ni sebenarnya kekok dengan lelaki termasuk ayah saya sendiri dan yang terkecuali hanyalah si tunang. Kekok dengan baba mungkin sebab kami tak tinggal sebumbung dan sejujurnya memang insan bernama lelaki yang paling rapat dengan saya selain arwah aki jatuh kepada ijan. Memang rapat,dia abang,dia kawan,dia musuh,dia ayah,dia buah hati.semua pun dia. Kawan lelaki?ramai tapi saya bukan jenis perempuan yang senang berkongsi masalah dan rahsia dengan kaum ini. sebab itu yang terkecuali tu mendapat takhta,sebab saya selesa dengan dia.


apa lagi yang tersirat?oh ye,sebagai si kala jengking saya memang seorang manusia yang ada intuition yang kuat. Instinct saya,snif sniff selalu betul. Eh,tak riak tapi kebetulan selalunya betul. Perception saya terhadap orang,first impression saya biasanya betul. Kalau saya rasa kureng sikit dengan certain people tu mereka biasanya memang agak mendatangkan masalah pada saya di kemudian hari.Saya pula sebagai manusia sukar difahami walaupun rasa tak best aura orang tersebut,masih juga gatal nak berkawan. Sudahnya,saya kena marah dengan si tunang sebab terjebak dengan golongan 'hati tidak sihat'.


saya tak boleh kawal volume suara saya. Orang selalu tak dengar kalau saya bercakap,kata mereka pelan sangat suara saya. Tapi bila saya tegas nak bersuara,saya kuatkan volume..dah,jadi tinggi suara pulak. Dah..orang ingat saya menengking pulak. Kadang kadang saya tak sedar suara saya pelan,dekat tempat tempat official saya akan tone down kan suara sampai bila saya bercakap jadi macam berbisik. Boss saya pulak memang  suara pelan juga jadi masing masing tak dengar apa yang dimeetingkan.


apa lagi ye kepelikkan dan kekurangan diri ni.ouh ye, saya kanchong.  Tau tak kanchong tu apa?menggelabah!tapi belum tahap teruk macam scha dalam awan dania yang langgar katil,itu ini semua tu. Tapi memang saya tak boleh under pressure nanti kanchong tak sudah la jawabnya. Nasib baik hari bertunang tu saya tak kanchong sangat,kalau tak mungkin tersadung kain sendiri. Orang yang suka mengusik ke'kanchong'an saya mestila si lesung pipit yang memang kuat menyakat tu.Dia suka tengok saya kanchong,tak boleh ke suka menda lain?isyh!




saya..erm..saya..hati tisu! sungguh tak suka dengan kenyataan ini. There's a good thing la for being sensitive sebab you tend to listen bukan kat hati sendiri saja tapi hati orang lain juga. Tapi mudah mengalirkan airmata tu tak seronok la,saya tak boleh orang tinggi suara dengan saya or saya sedang meninggi suara dengan orang. Dua dua boleh progress air mata. How to looked firm if you cried while letting go of your anger? sangat tak cool. Tapi saya ada satu theory, setiap masalah dan sakit hati saya keluar dengan air mata tu. That's why saya senang rasa better everytime i let go of my emotion. Marah tu takkan lama.




sedikit sebanyak entry angkat bakul yang saya ambil berhari hari untuk selesaikan dalam draft. Sebab,setiap manusia akan ada rasa sukar bila menyentuh diri sendiri kan?bila nak mengaku kekurangan diri kan? tapi trust me, to be honest of yourself and to let go of the 'Loser' in you makes you grow into a better person
Be proud of your flaws and take charge of your own emotion. Jangan rasa diri cukup baik sampai tak ada ruang untuk betulkan diri.
Itu jadikan kamu parasit diri sendiri














1 comment:

  1. sy juge scorpio !
    ade samelah kak...
    kanchong+hati tissue+marah tp xlame..hikhik

    ReplyDelete